Öz

Santral venöz kateterizasyonun (SVK) mekanik komplikasyonları arasında arter ponksiyonu, damar yaralanmaları, kateter malpozisyonu (KM), pnömotoraks, hemotoraks, hava embolisi, deri altı hematomu ve aritmiler bulunmaktadır. Bu yazıda; SVK sırasında fark edilmeyen venöz perforasyon sonrasında, multi lümen kateter (MLK) malpozisyonuna bağlı hemotoraks gelişen olgu sunuldu. Kesici delici alet ile sağ kolundan yaralanan 21 yaşındaki kadın hastaya acil operasyonda, MLK; sol internal juguler vene (İJV), seldinger yöntemi ile ikinci denemede takıldı. Eritrosit süspansiyonu, sıvı replasmanı, noradrenalin infüzyonuna rağmen; Hct değerinde artış olmaması, hipotansiyon ve taşikardinin devam etmesi üzerine, kateterin kullanımına son verildi. Tüm infüzyonlar periferik damar yollarına taşındı. Postoperatif dönemde akciğer grafisinde sol hemitoraksı kaplayan opasite, Toraks bilgisayarlı tomografide solda belirgin plevral effüzyon ve pnömotoraks görüldü. Sol tüp torakostomi ve sualtı drenajı uygulandığında hemorajik mayi boşaltıldı. Vital bulgularının stabil olması nedeniyle konservatif tedavi uygun görüldü.

İJV’den yapılan SVK uygulamasında; komplikasyon oranı düşük, başarı oranı yüksektir. Sağ İJV’den SVK uygulamasında, sola göre malpozisyon olasılığı nadirdir. Sol İJV’den uygulanan SVK’da MLK’nin malpozisyonuna neden olan keskin bir dönüş vardır. Kateterden aspirasyonla kan gelmemesi, kan dışında hava, şilöz mayi vs. gelmesi ve kanın pulsatil olmaması durumlarında KM’den şüphelenilmelidir. Kateter uygulaması sonrası gelişen dispne, taşikardi, takipne, hipotansiyon ve desatürasyon uyarıcı olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Santral venöz kateterizasyon, komplikasyon, venöz perforasyon, hemotoraks

Nasıl atıf yapılır?

1.
Bağcı M, Yeter H, Fırıncıoğlu A, Erkalp K, Alagöl A. Santral Venöz Kateterizasyon Komplikasyonu: Gecikmiş Tanılı Venöz Perforasyon ve Hemotoraks. Turk J Intensive Care. 2015;13(3):129-134. https://doi.org/10.4274/tybdd.20591