Öz
Amaç:
Bu çalışmanın amacı yoğun bakımda çalışan doktorlarımızın yurt dışı tecrübelerini değerlendirmek ve gidemeyen doktorlarımızın nedenlerini ve hangi konuda destek istediklerini öğrenmektir.
Gereç ve Yöntem:
Bu araştırma için önceden oluşturulan anket, yoğun bakımda çalışan doktorlara internet yoluyla ulaştırılmıştır. Anket üç ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölümde sosyodemografik özellikler, ikinci bölümde yurt dışı tecrübesi olan hekimlerimizin ne kadar süreyle, nereye gittikleri, merkezi nasıl seçtikleri, kabul aşamasında nereden destek aldıkları, üçüncü bölümde yurt dışı tecrübesi olmayan hekimlerimizin gidememe nedenleri, hangi konuda yurt dışı merkezde mesleki tecrübe edinmek istedikleri ve bu konuda nasıl destek bekledikleri sorulmuştur.
Bulgular:
Yüz elli altı katılımcının %31,4’ü mesleki yurt dışı tecrübesi yaşamıştı. Gidenlerin %55’i merkezi kendi çabaları ile bulduğunu ve çok azı (13 kişi, %26) kabul aşamasında çalıştığı kurumdaki eğitim/idari birimden destek aldığını beyan etti. Akademik unvanlı hekimlerimizde yabancı dil seviyesi ve yurt dışı eğitime verilen önem oldukça yüksekti. Makale okuma sıklığının yalnızca meslekteki süreyle korelasyon gösterdiği saptandı. Gidemeyen hekimlerimizde en sık neden gidilecek klinik/burs programı bulamamak/haberdar olamamak (%63,5) ve konaklama/yaşama ücretlerinin yüksekliği (%48,4) karşımıza çıktı.
Sonuç:
Mesleki yurt dışı tecrübesinin hekimlerimize ve sağlık sistemimize katkısı yüksektir. Gidemeyen hekimlerimiz için en büyük engel, gidilecek merkez/klinik bulamamaktır. Bağlı oldukları kurum/derneklerin bu konuda destek olabileceği düşüncesindeyiz.
Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, yurtdışı tecrübesi, yabancı dil
Referanslar
- Zavlin D, Jubbal KT, Noé JG, Gansbacher B. A comparison of medical education in Germany and the United States: from applying to medical school to the beginnings of residency. GMS Ger Med Sci 2017;15:1-12.
- de Wet C, Yelland M. The challenges and opportunities in medical education for digital ‘natives’ and ‘immigrants’ in Scotland and abroad. Scott Med J 2015;60:152-4.
- Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP Kalkınma Bakanlığı Destekli/ÖYP-YÖK) | Araştırmalar Koordinatörlüğü [Internet]. ODTÜ. [cited 2022 Sep 2]. Available from: http://ak.metu.edu.tr/ogretim-uyesi-yetistirme-programi-oyp-kalkinma-bakanligi-desteklioyp-yok
- Karakütük K, Özdemir Y. Bilim İnsanı Yetiştirme Projesi (BİYEP) ve Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’nın (ÖYP) Değerlendirilmesi. Eğitim ve Bilim 2011;36:26-38.
- von Eye A, Mun EY, Mair P. Log-linear modeling. Wiley Interdisciplinary Reviews: Computational Statistics 2012;4:218-23.
- Altaş D, Sağırlı M, Giray S. Yurtdışında Çalışıp Türkiye’ye Dönen Akademisyenlerin Eğitim Durumları, Gidiş ve Dönüş Sebepleri Arasındaki İlişki Yapısının Loglineer Modeller ile İncelenmesi. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 2014;21:401-21.
- Menderis İA. Amerika veya İngiltere’de öğrenim görüp Türkiye’de öğretim üyesi olanların Türkiye ve öğrenim gördükleri ülkenin yükseköğretim sistemleri arasındaki tespit ettikleri farklar. Bildiriler Kitabı; 2013:96-113.
- Tamamaki K, Nishio H. Study abroad experience is related to Japanese doctors’ behavior to see foreign patients. Kobe J Med Sci 2013;59:10-6.
- Cherniak WA, Drain PK, Brewer TF. Educational Objectives of International Medical Electives - a narrative literature review. Acad Med 2013;88:1778-81.
- Bozkur S. Erasmus + değişim programı ile artan etkileşimin gençlerin kimliği üzerine etkileri (tez). Sosyal Bilimler Enstitüsü; 2019.
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2024 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.