Öz
Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), bağışıklık sisteminin hiperaktivasyonu ile çoklu organ yetmezliğine neden olabilen viral bir hemorajik ateş sendromudur. KKKA için kanıtlanmış bir tedavi yoktur, yönetim için destek tedavisi şarttır. Ekstrakorporeal depuratif teknikler enflamatuvar mediyatörleri kan dolaşımından uzaklaştırmak için kullanılır. Bu rapor, KKKA hastalarında birleştirilmiş plazma filtrasyon ve adsorpsiyon (BPFA) kullanımını sunmayı amaçlamaktadır. Polimeraz zincir reaksiyonu ile tanısı doğrulanmış üç hastaya BPFA uygulandı. Otuz beş yaşında kadın hasta kene temasından bir hafta sonra başvurdu. Destek tedavisine rağmen hastada yaygın damar içi kanama (YİK) nedeniyle mukozal ve gastrointestinal kanama gelişti. BPFA sonrası klinik durumu ve laboratuvar sonuçları düzeldi. Dokuz gün önce kene ısırması öyküsü olan 54 yaşında kadın hasta mukozal kanama ve hipotansiyon nedeniyle yoğun bakıma alındı. YİK’nin eşlik ettiği çoklu organ yetmezliği vardı, BPFA tedavisine rağmen hasta tedaviye yanıt vermedi ve eksitus oldu. Altmış dokuz yaşında erkek hasta kene maruziyetinden bir hafta sonra hastaneye başvurdu. Eşlik eden diabetes mellitus, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı vardı. Ertesi gün hastada alveoler hemoraji gelişti, karaciğer enzimleri yükseldi ve pıhtılaşma parametreleri bozuldu. BPFA uygulandı ancak tedaviye yanıt vermeyen hasta öldü. BPFA’ya yalnızca bir hasta olumlu yanıt verdi, bu durum genç olmak, hastaneye erken başvurmuş olmak ve komorbidite olmaması ile ilişkili olabilir. Şiddetli KKKA hastalarında sitokin fırtınasını tedavi etmek için BPFA iyi bir seçenek olabilir. Ancak bu tedaviyi ne zaman uygulamamız gerektiği ve erken uygulamanın mortaliteyi önleyip önlemediği konusunda ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Kırım-Kongo kanamalı ateşi, terapötik plazma adsorpsiyonu, terapötik plazmaferez
Referanslar
- Basler CF. Molecular pathogenesis of viral hemorrhagic fever. Semin Immunopathol 2017;39:551-61.
- Iannetta M, Di Caro A, Nicastri E, Vairo F, Masanja H, Kobinger G, et al. Viral Hemorrhagic Fevers Other than Ebola and Lassa. Infect Dis Clin North Am 2019;33:977-1002.
- Chousterman BG, Swirski FK, Weber GF. Cytokine storm and sepsis disease pathogenesis. Semin Immunopathol 2017;39:517-28.
- Ascioglu S, Leblebicioglu H, Vahaboglu H, Chan KA. Ribavirin for patients with Crimean-Congo haemorrhagic fever: a systematic review and meta-analysis. J Antimicrob Chemother 2011;66:1215-22.
- Beştepe Dursun Z, Korkmaz S, Türe Z, Kaynar L, Dursun A, Çelik İ. Efficacy of therapeutic plasma exchange in patients with Crimean-Congo hemorrhagic fever. J Clin Apher 2021;36:390-7.
- Perk O, Emeksiz S, Ozcan S, Meral G. Crimean-Congo hemorrhagic fever: A pediatric case responding to plasmapheresis treatment. Transfus Apher Sci 2021;60:103215.
- Kurnaz F, Metan G, Coskun R, Kaynar L, Eser B, Doganay M. A case of Crimean-Congo haemorrhagic fever successfully treated with therapeutic plasma exchange and ribavirin. Trop Doct. 2011;41:181-2.
- Garbero E, Livigni S, Ferrari F, Finazzi S, Langer M, Malacarne P, et al. High dose coupled plasma filtration and adsorption in septic shock patients. Results of the COMPACT-2: a multicentre, adaptive, randomised clinical trial. Intensive Care Med. 2021;47:1303-11.
- Bakır M, Gözel MG, Köksal I, Aşık Z, Günal Ö, Yılmaz H, et al. Validation of a severity grading score (SGS) system for predicting the course of disease and mortality in patients with Crimean-Congo hemorrhagic fever (CCHF). Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2015;34:325-30.
- Erduran E, Bahadir A, Palanci N, Gedik Y. The treatment of crimean-congo hemorrhagic fever with high-dose methylprednisolone, intravenous immunoglobulin, and fresh frozen plasma. J Pediatr Hematol Oncol 2013;35:e19-24.
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2023 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.