Öz

Amaç:

Basınç ülseri kronik bir yaradır. Yaşlı ve hareket kısıtlılığı olan bireylerin yaşam kalitesini düşürür. Hastanede kalış süresini uzatır. Komplikasyon gelişme riskini arttırır. Maliyeti oldukça yüksektir. Basınç ülserlerinden korunmak için önleyici faaliyetlerin geliştirilmesi, protokol ve standart bakımın planlanması temel hedefler arasındadır.

Gereç ve Yöntem:

Araştırma, 2012 Mayıs-2013 Mayıs arasındaki bir yıllık süreçte, Akdeniz Üniversitesi hastanesi klinikleri ve yoğun bakımlarında takip edilen basınç ülserli hastaları kapsamaktadır. Araştırmanın evreni 569 hastadan oluşturmaktadır. Hasta verileri SPSS 16 Windows programına kayıt edildi. İstatistiki olarak analizleri retrospektif yöntemle yapıldı. Çalışmaya katılan basınç ülserli hastaların demografik özellikleri frekans ve tanımlayıcı istatistik olarak analiz edildi. Prevelans ve insidans hesaplamaları yapıldı.

Bulgular:

Yatan hastaların %58’i erkek, %42’si kadın olarak tespit edildi. Hastaların %36’sının yaş aralığı 61-80 yıl, ortalama kalış 42,9 gündü. Çalışmadaki hastaların %70’ lik kısmını Evre 2 ve 3 basınç ülserleri oluşturmaktadır. Hastaların %15’inde yatışlarının ilk günü basınç ülseri oluşurken, hastaların yaklaşık %59’unda 2 ile 10 gün arasında basınç ülseri gelişmektedir. Genel Prevelans oranı %2,5, insidans %1,9, yoğun bakım ünitesi prevelans oranı %5,9’dur.

Sonuç:

Basınç ülserlerini önlemek tedavisinden daha kolaydır.

Anahtar Kelimeler: Basinç ülseri önleme, basinç ülseri prevelans insidans, yaslilik

Nasıl atıf yapılır?

1.
Gencer ZE, Özkan Ö. Basınç Ülserleri Sürveyans Raporu. Turk J Intensive Care. 2015;13(1):26-30. https://doi.org/10.4274/tybdd.81300