Öz

Amaç:

Bu çalışmada Ocak 2005 ile Aralık 2011 tarihleri arasında Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nde gözlenen verilere dayanılarak akut zehirlenme olgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi.

Gereç ve Yöntem:

Zehirlenme tipi, sayısı, hastaların yaş ve cinsiyete göre dağılımları, kronolojisi, alınan toksik ajanın tipi, alınma nedeni, semptomlar, klinik gelişim, tedavi ve tanıda kullanılan toksik analizi detaylı incelenmiştir.

Bulgular:

Gözlenen değerlere göre, toplam 128 olgunun yaş ortalaması 30,29±14,95 yıl (%77’si kadın) bulunmuştur. En yüksek zehirlenme olgusunun Aralık, Ocak ve Haziran aylarında olduğu gözlenmiştir. Toksik maddeler bazında yapılan incelemede 101 kişinin İlaç zehirlenmesi (%78) nedeniyle başvurduğu; yani en sık toksik ajanın tıbbi ilaçlar olduğu; 101 kişinin antidepresan zehirlenmesi (%78) ile başvurduğu görülmüştür. Bunu izleyen ikinci başvuru nedeni olarak alkol overdozu olgusunun 18 olgu (%14) olduğu ve bu başvuruların erkek ve yüksek düzey bağımlılıkları olduğu görülmüştür. Olguların %84’ünün suisid amaçlı zehirlenme oldukları saptanmıştır. Mortalite hızı %0,7 olan olgu analizinde genel yoğun bakım uygulamaları tartışılmıştır.

Sonuç:

Sosyal faktörlerin zehirlenmenin nedenlerini ve kaynaklarını etkilediği ve yapılan epidemiyolojik araştırmaların akut zehirlenme olgularını tedavi etmede önemli olduğu gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Zehirlenmeler, toksik ajanlar

Nasıl atıf yapılır?

1.
Selçuk M, Çakar N. Tek Merkez Kaynaklı Akut Zehirlenme Analizleri: Altı Yıllık Olgu Verisi. Turk J Intensive Care. 2015;13(2):57-61. https://doi.org/10.4274/tybdd.72692