Öz

Amaç:

Sentetik kannabinoid (bonzai) zehirlenmesi son yıllarda ülkemizde sık görülen ve yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) takibi gereken bir durumdur. Çalışmamızda YBÜ’de takip edilen sentetik kannabinoid zehirlenmesi olgularının klinik özelliklerini tartışmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale Devlet Hastanesi YBÜ’lerinde 2014-2015 yıllarında takip edilen olgular retrospektif olarak tarandı.

Bulgular:

On iki olgu dahil edildi. Nörolojik sistemde; konfüzyon (n=4), uykuya meyil (n=7), huzursuzluk/ajitasyon (n=5), halusinasyon (n=2), anksiyete/panik (n=3), akut psikoz (n=1), amnezi (n=11) tespit edildi. Bir olgu entübeydi. Kardiyovasküler sistemde; taşikardi (n=3), bradikardi (n=2), hipertansiyon (n=2), hipotansiyon (n=1), aritmi (n=2) gözlendi. Laboratuvar testlerinde, lökositoz (n=4), lökopeni (n=1), hipoglisemi (n=3), karaciğer ve renal fonksiyon testlerinde yükseklik (n=1) tespit edildi. Olguların ortalama bilinç açılma zamanı 19,3 saat, ortalama YBÜ kalış süresi 3 gündü.

Sonuç:

Sentetik kannabinoid zehirlenmesi olgularında; ilk saatlerde nöbet aktivitesi olabileceği, ilk 3 gün miyokard enfarktüsü riski olduğu akılda tutulmalıdır. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının takibi gereklidir. Hipopotasemi en sık görülen elektrolit bozukluğudur. Komplikasyonsuz olgular, ilk 24 saat içinde düzelmektedir. Ancak her gün yeni sentetik kannabinoid türlerinin piyasaya sürüldüğü de unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Bonzai, sentetik kannabinoid, yogun bakim ünitesi

Nasıl atıf yapılır?

1.
Altınışık U, Altınışık HB, Şimşek T, Doğu T, Şimşek E, Aydın H. Yoğun Bakım Ünitesinde Takip Edilen Sentetik Kannabinoid (Bonzai) Zehirlenmesi Olgularının Klinik Özellikleri. Turk J Intensive Care. 2015;13(3):117-121. https://doi.org/10.4274/tybdd.36025