Öz

Amaç:

Çalışmada, enteral nutrisyona standart lifli ve lifsiz ürünle başlanan ve devam edilen hastalarda gastrik rezidüel volüm (GRV) ve gastrointestinal komplikasyonların karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Yoğun Bakım Ünitesi’nde mekanik ventilasyon desteği altında 10 günden fazla kalması beklenen ve nazogastrik ile enteral yoldan beslenecek 60 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Lifsiz grup; standart izoosmolar (Osmolite, Abbott, İllinois, USA) ürünle, Lifli grup; standart lifli izoosmolar ürünle (Jevity, Zwolle, Holland) beslenmeye başlandı. Hedeflenen maksimum kalori değerine ulaşmış hastalar 3 gün süre ile takip edildi. Her gün 3 kez GRV ölçüldü. Abdominal distansiyon, kusma, regürjitasyon, aspirasyon, ishal gibi komplikasyonlar kaydedildi.

Bulgular:

Hastaların 3 günlük izlemleri boyunca grupların GRV’leri arasında anlamlı istatistiksel farklılık bulunmamıştır. Kusma, regürjitasyon ve distansiyon açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Hiçbir hastada ishal ve aspirasyon gerçekleşmemiştir. Çalışma süresince Lifli grupta 20 (%66,66), Lifsiz grupta 17 (%56,66) hastada en az 1 komplikasyon gözlenmiştir. Gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.

Sonuç:

Sonuç olarak enteral nutrisyona lif içeren veya içermeyen standart ürünle başlanan ve devam edilen hastalarda GRV ve gastrointestinal komplikasyonlar açısından istatistiksel fark bulunmamıştır. (Türk Yo­ğun Ba­kım Der­neği Der­gi­si 2012; 10: 46-51)

Anahtar Kelimeler: Enteral beslenme, kusma, respiratuar aspirasyon, komplikasyon

Nasıl atıf yapılır?

1.
Aytünür CS, Özcan N, Özcan A, Kaymak Ç, Basar H, Köse B. Lif İçeren ve İçermeyen Enteral Ürünlerle Beslenen Hastalarda Gastrik Rezidüel Volüm ve Gastrointestinal Komplikasyonların Karşılaştırılması. Turk J Intensive Care. 2012;10(2):46-51. https://doi.org/10.4274/Tybdd.10.08