Öz
Amaç:
Klinik muayene ile beyin ölümü geliştiği tespit edilen anevrizmal subaraknoid kanama (aSAK) hastalarında destekleyici test olarak serebral dolaşımın gösterildiği testlerin yerine, kortikal aktiviteyi gösteren elektro ensefalografinin (EEG) kullanımını değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem:
Haziran 2010 ve 2011 döneminde aSAK tanısıyla Nöroşirürji Yoğun Bakım ünitesine yatan tüm hastalar takibe alındı. Bu hastalardan klinik muayenede beyin ölümü saptananlara, destekleyici test olarak serebral dolaşımı gösteren serebral anjiografi (DSA) uygulandıktan sonra beynin kortikal aktivitesini gösteren EEG yapıldı ve sonuçlar değerlendirildi.
Bulgular:
Bir yıllık takip döneminde aSAK tanısı ile 37 hasta servisimize alındı. Bu hastalardan 4’ünde klinik beyin ölümü tespit edildi. DSA değerlendirmesinde tüm hastalarda ileri derecede azalmış serebral kan akımı izlendi. Bu hastaların EEG değerlendirmesinde ise 3’ünde EEG bulguları beyin ölümü lehine çıkarken sadece bir hastada baskılanmış elektriksel aktivite ve yaygın organizasyon bozukluğu tespit edildi. Beyin ölümü tespit edilen hastalar takip eden günlerde kaybedilirken son hasta arefleksi tablosunda ev tipi ventilatörle bakım hastası olarak başka bir sağlık kuruluşuna uzun süreli bakım için gönderildi.
Sonuç:
Destekleyici testlerin beyin ölümü tanısında uygun olmadığını söyleyen yayınlara rağmen, çalışmamız beyin ölümü tanısında destekleyici testlerin zorunlu olduğu ülkelerde EEG’nin DSA’ya göre hızlı ve daha doğru tanı konmasında yararlı olabileceği göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Beyin ölümü, destekleyici test, elektroensefalografi, subaraknoid kanama
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2012 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.