Öz
Amaç:
Bu çalışmanın amacı yoğun bakım hastalarının endotrakealentübasyonundasedasyon amaçlı verilen etomidat ve ketamininhemodinamik ve metabolik yanıta etkilerini karşılaştırılmaktır.
Gereç ve Yöntem:
Araştırma ve Etik Kurulları’nın onayı alınarak, prospektif, randomize ve çift kör olarak planlanan çalışmaya yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) acil entübasyon ihtiyacı olan toplam 22 yoğun bakım hastası dahil edildi. Hastalar iki gruba ayırıldı, grup (n=12) 0,3 mg/kg intravenözetomidat ve grup K (n=10) 2 mg/kg intravenözketamin olacak şekilde endotrakealentübasyon sırasında sedatize edildi.
Bulgular:
Her iki grupta da yer alan hastaların demografik özellikleri ve YBÜ’ye kabul nedenleri benzerdi (p>0,05). Ortalama kalp hızı ve arteriyel kan basıncı değerleri entübasyonöncesi ve sonrasında farklılık göstermedi (p>0,05). Grupların ortalama serum kortisol ve 11β-deoksikortizolkonsantarasyonlarıentübasyonöncesinde ve 5 dak sonra benzerdi (p>0,05). Entübasyon koşulları, mortalite, yoğun bakımda kalış süresi ve mekanik ventilasyon süresi arasında gruplar arasında fark yoktu (p>0,05). Entübasyondan sonraki 9 gün boyunca bakılan sequential organ failureassesment (SOFA) skorları iki grupta da benzer bulundu (p>0,05).
Sonuç:
Çalışmamızın sonuçları yoğun bakım hastalarının entübasyonundahemodinamik ve metabolikstabilitenin korunması, entübasyon koşulları ve ortalama SOFA skorları açısından ketamininetomidata alternatif olabileceğini göstermektedir. (Türk Yoğun Bakım Derneği Dergisi 2011; 9: 77-84)
Anahtar Kelimeler: Endotrakealentübasyon, ketamin, etomidat, metabolik yanit, hemodinamik yanit, yogun bakim
Telif hakkı ve lisans
Telif hakkı © 2011 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Attribution License (CC BY) altında dağıtılmıştır.