Öz

Amaç:

Fiberoptik Bronkoskop (FOB) yüksek tanı koyma hassasiyeti ve major komplikasyon oranının düşük olma özelliğiyle akciğerlerin değerlendirilmesinde sık kullanılan bir araçtır. Bu avantajlar yoğun bakımda kullanımını giderek arttırmaktadır. Bu araştırmada mekanik ventilasyon uygulanan kritik hastalardaki FOB deneyimlerimiz tartışıldı.

Ge­reç ve Yön­tem:

Yoğun bakımda solunum yetmezliği nedeniyle mekanik ventilasyon uygulanan 118 hastada FOB işlemi retrospektif olarak araştırıldı. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, FOB endikasyonları, FOB işlemine ait komplikasyonlar, işlem öncesi ve işlem sonrası arteryel kan gazı değerleri değerlendirildi.

Bulgular:

Hastaların %55,1’inde FOB endikasyonu mukus sekresyon temizliği, %9,3’ünde atelektazilerin giderilmesi, %7,6’sında kanama odağının belirlenmesi, %17,8’inde trakeostomi açılması %6,8’inde bronkoalveoler lavaj alınması ve %3,4’ünde tanısal amaçlıydı. İşleme ait komplikasyon oranı %11,9’du. FOB sonrası arteryel kan gazı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelme olduğu belirlendi.

Sonuç:

Bu araştırmada FOB’nin yoğun bakımımızda farklı bir çok endikasyonla ve kabul edilebilir komplikasyon oranları ile yapıldığını ve hastaların tanı ve tedavisine katkı sağladığını gözlemledik. (Türk Yoğun Ba­kım Der­neği Der­gi­si 2010; 8: 48-53)

Anahtar Kelimeler: Fiberoptik bronkoskopi, yogun bakim, mukussekresyon temizligi

Nasıl atıf yapılır?

1.
Turan S, Ayık İ, Haytural C, Akyurt D, Ergün B, Yavaş S, et al. Yoğun Bakımda Fleksibl Bronkoskopi Kullanımı: Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deneyimi. Turk J Intensive Care. 2010;8(2):48-53. https://doi.org/10.4274/tybdd.08.01